top of page

Починаємо документальний проект "ЯК ВОНИ ЦЕ ЗРОБИЛИ"



Благодійний фонд «Омріяна Країна» розпочинає роботу над циклом документальних фільмів про досвід проведення реформ в європейських країнах, на який українці посилаються у своїх щоденних розмовах. Кожна серія проекту "Як вони це зробили" (How Did They Do It) розповідатиме про окрему країну, ключові реформи, які проводилися, життя до та після реформ. Перша серія буде присвячена втіленню Плану Маршалла у європейських країнах після Другої Світової війни. ІДЕЯ Українці, дивлячись на сусідів-європейців, запитують себе одне й те саме: «Ну, як вони це зробили? Чому в них вийшло, а у нас – ні? Ми ж з того самого починали!» Мета проекту – розповісти, що саме зробили сусіди-європейці, як вони досягали успіху, яких зусиль це коштувало та чого, врешті-решт, вони досягли. МЕТА ПРОЕКТУ Ми плануємо розповісти українській аудиторії про успішний досвід проведення

економічних, політичних та соціальних реформ в таких європейських країнах, як Польща, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Словаччина, Фінляндія, Грузія, Хорватія та Німеччина. Наше завдання створити у широкого загалу розуміння, яким чином та якою ціною досягали успіху країни, на досвід яких наразі звертають увагу українці. Ми хочемо розвіяти острахи щодо змін, які неодмінно мають відбутися, складнощів, які супроводжуватимуть процес реформ, та сформувати чітке уявлення про результат, який принесе всебічне реформування країни. Ми вважаємо, що цикл документальних фільмів має допомогти уникнути помилок, яких припустилися інші країни в процесі реформ. Це допоможе сформувати розуміння, що зміни на краще не відбуваються самі пособі, і залежать не лише від влади, але й від сумлінної праці кожного окремого громадянина. НАВІЩО ЦЕ ПОТРІБНО ?

Україна переживає один з найскладніших та найвідповідальніших етапів у своїй історії: після Революції Гідності країна отримала шанс перетворитися на успішну демократичну державу. Перед очима українців - багато прикладів успішних реформ, проведених за останні десятиріччя в європейських країнах: Польщі, Литві, Латвії, Естонії, Чехії, Грузії та ін. Саме їх наводять як приклад люди, коли самі собі відповідають на запитання «навіщо все це було треба?»


Від того, чи виправдаються сподівання українців на проведення успішних реформ і від того, чи стане Україна прикладом розв’язання складних економічних та політичних проблем, залежить майбутнє не тільки нашої країни, але й існуючої глобальної політичної та економічної системи загалом. Втім, окрім прагнення побудувати демократичну заможну країну, громадяни мають усвідомлювати, які саме реформи їм потрібні, які результати вони принесуть та як зміниться життя після їх реалізації. В українському суспільстві існує попит на інформацію про досвід проведення економічних та політичних реформ в інших країнах, про рецепти успіху, на які варто звертати увагу, та про помилки, яких варто уникати.

Необхідно надати широкому загалу інформацію про такий досвід, та зробити це популярним, доступним шляхом - це і є метою серіалу, який ми готуємо до виробництва. Ми розраховуємо на успіх нашого циклу документальних фільмів, так як вже є зацікавленість загальнонаціональних телеканалів України до показу нашого телепродукту в ефірі. Для зйомки десяти серій «Як вони це зробили?» ми залучили кращих фахівців у документалістиці та відео-виробництві. Ідея проекту належить члену Правління Фонду, українському продюсеру Ковальчуку Артему та шеф-редактору проекту Лук’яненко Олександру. Режисером-постановником виступить Олександр Ракоїд, який має великий досвід роботи у документалістиці та постановочних зйомках (“Чужие дети” - телеканал НТВ, “Стіна” - телеканал Интер, “15 республік” - телеканал 1+1, “Право на професію” - 5 канал). Наразі ведуться переговори з посольствами країн-учасників, щодо залучення коштів на виробництво.




Цікаві матеріали
Останні новини
Архів
Пошук за тегами
Тегов пока нет.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page