top of page

Відбулася презентація фільму «Міна» в Києві


2 липня в столичному кінотеатрі «Україна» відбулася національна прем’єра художнього короткометражного фільму «Міна», відзнятого в зоні АТО за підтримки Благодійного фонду «Омріяна Країна», Фонду волонтерів України та краудфандингової платформи «Спільнокошт». Прем’єра зібрала повну залу зірок, кіномитців, преси, громадських діячів та учасників знімального процесу – команди фільму. В центрі сюжету короткометражної стрічки молодий художник Гена, який прагне миру і творчої самореалізації. Та навколишній світ не дає йому спокою: батьки не сприймають його громадянської позиції, кохана дівчина не розуміє, оточення дратує. Хлопець назавжди залишає рідне село на охопленому війною Донбасі — їде туди, де не стріляють. До автобусу в краще майбутнє — кілька кроків, аж раптом на шляху втікача постає справжня перешкода, що може позбавити його життя… Варто Гені відірвати ногу від землі — міна вибухне. І поки хлопець не може зійти з місця — всі ті, від кого він утік, знаходять його…


Генеральний продюсер, режисер та співавтор: Вофка Соловей Оператор-постановник: Олександра Мясникова Художник-постановник: Жанна Харькова Оригінальна ідея, сценарій та співпродюсер: Олексій Гавриленко Співпродюсери: Анастасія Кирилюк, Олена Юзік, Надія Єрофеєва, Макс Чижевський Ассоціативні продюсери: Олексій Толкачов, Ольга Cтоляренко, Катерина Демчук Виконавчі продюсери: Назар Бонка, Тимофій Нагорний, Дмитро Міщенко, Лідія Білас, Ірина Мариніна, Наталія Попович, Оксана Семенюк, Олександр Каменець Музика: «ДахаБраха», «ЭлектроМаш» і Вофка Соловей


Олексій Толкачов, Назар Бонка, Олексій Гавриленко, Вофка Соловей

Провідні ролі зіграли актори, в долю яких Україна увійшла назавжди. Український шоумен, актор і режисер В’ячеслав Ніконоров — майстер казково-абсурдного трагіфарсу (серіал «Віталька» — Богданівна). Актор київської школи-студії «Чорний квадрат» з 2006 р., володар титулу «Кращий новачок». Вважає, що геніальне може народитися лише на стику жанрів. Актор театру і кіно Юрій Яковлев-Суханов («Анна Герман», «Цвітіння кульбаби», «Свати-6», «Останній москаль») — навчався у Київському театральному інституті (1988-1992) та працював у Національному академічному театрі ім. Лесі Українки. Родом з Донецька — Тетяна Кравченко, яскрава характерна актриса театру (Ленком, Москва), кіно («Життя і надзвичайні пригоди солдата Івана Чонкіна», «Ширлі-мирлі», «Небеса обітовані») і справжня зірка популярних телесеріалів («Свати»). Будь-яку роль сприймає як подарунок долі.

Вже понад рік Україну у світових новинах пов’язують із збройним конфліктом на Сході держави. Щоб показати ситуацію просто і зрозуміло, в художній формі, через емоції людей, які опинилися в епіцентрі подій, творча група вирушила у визволену частину Донецької області (у Слов’янськ, Семенівку, Артемівськ, Сиверськ та Святогірськ) — аби на власні очі побачити наслідки руйнівних боїв і поспілкуватися з місцевими жителями. Деякі сцени фільму «Міна» зняті без використання декорацій — у селі Семенівка та у місті Слов’янську, які постраждали від обстрілів. Як сказав співпродюсер стрічки, голова Фонду «Омріяна Країна» Олексій Толкачов, стрічка не просто розповідає про «совок», який, мов бур’ян на пустирі, вчепився корінням за пострадянський простір і проріс агресією та нетерпимістю. «Міна» наочно демонструє перевірену часом і життям мудрість: «Вихід там же, де й вхід» і наче говорить: «Розмінуй свою свідомість».

Короткометражний художній фільм «Міна» був знятий у вересні 2014 року. Це — спільний продукт голлівудських та українських фільммейкерів для представлення України у світовому кінематографі. Світова прем’єра фільму відбулась на міжнародному кінофестивалі у Каннах (SHORTFILMCORNER у рамках FESTIVALDECANNES — із 13 по 24 травня 2015 р.)


Слава Ніконоров

Вофка Соловей




Цікаві матеріали
Останні новини
Архів
Пошук за тегами
Тегов пока нет.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page